Om oss

Lennakatten är en 33 km lång museijärnväg i Uppland som drivs av Museiföreningen Stockholm-Roslagens Järnvägar, grundad 1968. Allt arbete på järnvägen utförs helt ideellt av över 230 aktiva som arbetar på sin fritid för att bevara en del av den uppländska järnvägshistorien.

Allt arbete på järnvägen utförs helt ideellt av över 230 aktiva

Varje sommar sedan 1974 rullar museitågen på den gamla järnvägen mellan Uppsala Östra (vid Uppsala Central) och Faringe, tre mil österut. Historien om järnvägen börjar redan 1876 då järnvägen, som fick namnet Upsala-Lenna Jernväg, ursprungligen öppnade för trafik. Smeknamnet Lennakatten kommer från ett av de gamla tågen som på 1800-talet rullade på banan och som lokalbefolkningen tyckte lät som en väsande katt. Du kan läsa mer om Lennakattens historia här.

Foto: Lars Granström

På sin väg passerar Lennakatten böljande slätter, glittrande sjöar och djupa skogar. För både gammal som ung är Lennakatten ett spännande möte med gamla tiders transportsätt. En resa med Lennakatten kan även vara ett trevligt avbrott från vardagsstressen och en chans att umgås med vänner och familj som man gjorde förr, när allt gick lite långsammare. Vissa resenärer kanske till och med minns när de åkte med de gamla tågen som yngre.

Längs Lennakattens sträckning ligger många resmål som den mysiga sommarorten Marielund, friluftsgården Fjällnora, den forna bruksorten Länna och lågprisvaruhuset Thun’s i Faringe. Kanske kan du också hitta något annat resmål som går att kombinera med en tågresa?